Třený nebo piškotový beránek provoní celou domácnost a bude krásnou ozdobou na slavnostním stole. Teda pokud vydrží v celku a vaši blízcí se do něho hned nepustí.

My přinášíme i další varianty, které v šikovné keramické nebo silikonové formě můžete péct. Sladké a slané dobroty ocení všichni, tak se nechte inspirovat a pochutnejte si.

1/ BERÁNEK S VŮNÍ RUMU

Obyčejných piškotových beránků bylo už dost. Vytuněný beránek s hrozinkami máčenými v rumu je tu! Ocení ho hlavně pánové, kteří mají v oblibě rumovou příchuť. Ne žádné náhražky, ale chuť poctivého tuzemáčka.

Orion tip: Aby ořechy, kandované ovoce nebo kousky čokolády neklesly dolů, promíchejte je s polohrubou moukou. Zachytí se rovnoměrně v těstě a zůstanou na svém místě, pěkně rozprostřené.

2/ VLÁČNÝ ŠLEHAČKOVÝ BERÁNEK

Kdo má raději světlounké těsto bez ořechů a čokolády, ocení jednoduchý recept na vláčného beránka, kde hlavní roli hraje šlehačka. K odpolední nedělní kávě je tou správnou tečkou a věřte, že na velikonoční pondělí nezbyde ani drobeček.

Skvěle vypadá, když se naaranžuje s mašlí na stylový tác z mangového dřeva.

3/ NÁDIVKA S KOPŘIVAMI K JARNÍMU KUŘÁTKU

Jak schovat trochu zelených bylinek, např. mladých kopřiv, aby je vaše drahé polovičky snědly? Přece do nádivky k pečenému jarnímu kuřátku. Tzv. „hlavička“ je směsí namočených rohlíků se smetanou nebo mlékem, žloutky a spařenými lístky kopřiv, která se po dochucení pozvedne sněhem z bílků.

Oživit tenhle klasický jarní recept tím, že bude pečená ve formě na beránka místo pekáče, je jednoduché a efektní. Zkuste to.

4/ VELIKONOČNÍ ASPIK

Aspik nemusí být jen v míse nebo srnčím hřbetu. Zkuste ho připravit do formy na beránka, malými vykrajovačkami vykrájet jarní tvary ze šunky nebo sýra a doplnit vařenými vejci.

Vykrajovat a vrstvit mohou i malí pomocníci, kteří budou mít bezvadnou zábavu a přiloží tak ruku k dílu.

5/ SEKANÁ S MEDVĚDÍM ČESNEKEM A VEJCI

Povelikonoční maraton vajíčkových pomazánek můžete doplnit přípravou sekané s celými vařenými vejci, které vám zbyly nebo je kluci přinesou z koledy. Směs mletého masa oživte nasekaným čerstvým medvědím česnekem, který v jarním období roste. Udělá tam zajímavou mozaiku a přidá svou specifickou chuť. Polovinu směsi natlačte do formy na beránka, doprostřed těla vložte oloupaná vajíčka, přidejte zbytek mletého masa a pečte alespoň hodinu. Aby byla sekaná vláčná, doporučujeme přidat do trouby i kastrůlek s vodou.

Orion tip: Vajíčka k přípravě kraslic nechte alespoň ½ hodiny při pokojové teplotě, studená z lednice by snadno při vaření popraskala. A nevařte je více než 8 minut, aby se žloutek po obvodu nezabarvil do zelena. To nevypadá hezky. Pak se můžete pustit do malování a polepování samolepkami. Uložte je do misky a doplňte velikonočními ubrousky.