Image title Image title Image title Image title Image title
Newsletter
Image title

Mazanec a jidáše, bez nich by velikonoce asi nebyla tím, čím jsou. Už jste zkoušeli mazanec z ošatky? Nyní je ten pravý čas!


Potřebujeme:

  • mandlové lupínky na ozdobu

  • 1 vejce na potření

  • solamyl

  • Na těsto:

  • 50 g másla

  • 60 g rozinek

  • 3 lžíce slunečnicového oleje

  • 100 g třtinového cukru

  • 2 ks vajec

  • 8 lžic rumu

  • ½ citronu

  • 500 g hladké mouky

  • 250 ml mléko

  • 1 kostka droždí

 

Rozinky si namočíme do rumu, aby se nám nasákly. Mléko ohřejeme, máslo rozpustíme a smícháme s olejem. Citron omyjeme, kůru nastrouháme a šťávu vymačkáme.

Do trochy teplého mléka přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Zatím dáme do velké mísy mouku, cukr citronovou kůru a promícháme. Uděláme důlek a vlijeme do něj mléko, rozinky s rumem, vejce, sůl, citronovou šťávu a olej s máslem. Vlijeme vykynutý kvásek a vypracujeme hladké a vláčné těst. To necháme na teplém místě asi hodinu vykynout. Pak ho vyklopíme na vál, propracujeme a rozdělíme na dva díly. Každý propracovaný díl vložíme do předem solamylem vysypané ošatky a necháme znovu 30 minut kynout. Poté překlopíme těsto z ošatek na plech s pečícím papírem, mazance potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme  mandlovými lupínky a vložíme do předehřáté trouby na 180°C. Mazance pečeme 35 – 45 minut.

NÁŠ TIP: Střed mazance můžete nazdobit velikonočními kraslicemi nebo veselými zajíčky.


Načítání
Načítání