Potřebujeme:
- 1 kachna (+- 2 kg)
- sůl
- drcený kmín
- 3 starší rohlíky
- cca 150 ml silného vývaru z uzeného masa (případně smetany)
- 1 velké rozšlehané vejce
- 1-1,5 hrsti kopřiv (nebo špenátových listů)
- 150 g uzeného masa
- pepř mletý
- 2-3 stroužky česneku
- muškátový květ nebo oříšek, dle chuti
- 1 cibule velká
Nejlépe den před pečením dobře očištěnou kachnu nasolíme (i uvnitř), okmínujeme dle chuti a necháme ji uležet v chladničce.
Den až dva staré rohlíky pokrájíme na kostičky a dáme do mísy, kde je pokropíme uzeným vývarem (nemáme-li, použijeme smetanu na vaření) a necháme nasáknout. Přidáme pokrájené spařené listy kopřiv nebo špenátu, rozšlehané vejce, nakrájené uzené maso, nastrouhaný česnek, dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem nebo oříškem a dobře promícháme.
Do pekáčku si připravíme cibuli pokrájenou na silnější kolečka. Kachnu naplníme nádivkou, zašijeme nebo jehlicí zavřeme otvor v kachně a položíme ji do pekáče. Cibule na dnu pekáče nám bude sloužit jako ochrana proti přilepení kůže k pekáči během pečení. Kachnu podlijeme, zakryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů cca 2 hodiny. Pak odklopíme, kachnu otočíme, přelijeme výpekem, případně podlijeme, je-li třeba a pečeme další cca 1,5-2 hodiny (dle velikosti kachny). Poté z pekáčku sundáme alobal a dopečeme dozlatova a do křupavé kůrčičky za občasného přelití výpekem a podlití dle potřeby.
Před podáváním necháme kachnu cca 5 minut odpočívat v pekáči, následně pokrájíme na porce a servírovat. Doporučujeme podávat s houskovým či bramborovým knedlíkem a zelím.
Množství nádivky záleží na velikosti kachny, pokud chceme mít nádivky víc, než-li jen v kachně, uděláme ji z většího množství a upečeme ji v jiném kastrolku či pekáčku.