Image title Image title Image title Image title Image title
Newsletter
Image titleImage title
Vánočku od naší babičky ale musíte ochutnat!
  • 600 g hladké mouky
  • 140 g cukru
  • 1/4 l mléka
  • 30 g droždí (klidně tak 3/4 kostičky)
  • 2 vejce (jedno na potření)
  • 120 g Hery
  • hrst rozinek předem namočených v rumu
  • lžička soli
  • sekané mandle
  • špetka muškátového květu
  • lžička citrónového aroma - nebo nastrouhaná citrónová kůra. 

Z cukru, droždí a trošky mléka necháme vzejít kvásek. Poté ho zapracujeme do mouky s 1 vajíčkem, vlažným mlékem, zbytkem cukru, rozpuštěnou Herou a troškou rumu. Přidáme citrónové aroma, špetku muškátového květu, sůl a nakonec rozinky co  jsme si nechali předem namočené v rumu. Těsto vymýcháváme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny. Jeli těsto řídké přisypáváme mouku, naopak jeli tuhé, přidáváme mléko. Jakmile bude tuhé při zadělání, byl by pak tuhý i výsledek, takže na to pozor, musí být tak akorát. Zkuste do těsta píchnout - musí se zase zpět krásně zacelit. Jakmile je těsto propracované, necháme kynout.
Po vykynutí si těsto rozdělíme na 9 stejných částí, potom rozdělíme na 4, 3 a 2 díly. Ze všech vypracujeme dlouhé válečky, které postupně propleteme. Nejprve ze 4, pak 3 a nakonec 2 dílů. Ty posadíme na sebe. Pokud chceme, aby nám vánočka "nesjela", zapíchneme do ni špejle. Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme zhruba 45 minut, asi na 150 -160°C.

Načítání
Načítání