Tento e-shop nemusí ve vašem prohlížeči fungovat správně! Doporučujeme použít některý z novějších prohlížečů. Více informací

MELU MELU KÁVU…


MELU MELU KÁVU…

I hrubost/jemnost mletí kávy má svou logiku. Už jste se jistě setkali s dotazem při nákupu kávy v pražírně nebo dobré prodejně, jak chcete kávu namlít.

Svá specifika a odlišné požadavky má příprava kávy ve french pressu a jinou v domácím pákovém kávovaru.

Při mletí se totiž uvolňují aromatické oleje ze zrnek a podle hrubosti a tedy i délky louhování získává káva tu pravou chuť v tom správném zařízení.

Správně namletá káva je totiž klíčový parametrem, bez kterého i z těch nejlepších zrnek perfektní kávu nepřipravíte. Velmi stručně v následujícím textu popíšeme, jaký stupeň mletí je vhodný na konkrétní přípravu.

HRUBĚ NAMLETO

Kávu s hrubostí připomínající cukr krystal využijete u kávy, kterou hodláte vložit do tzv. french pressu. Jedná se o konvičku opatřenou pístem s jemným sítkem, káva se tak v horké vodě louhuje a následně filtruje.

Stačí tak kávu nasypat do kafetiéru a přelít ji horkou, nikoliv vařící vodou. Optimální teplota je lehce nad 90 °C. Poté pomalu vložte víčko s pístem a počkejte 3-4 minuty, až se káva vylouhuje. Až poté píst pomalu stlačte dolů, kávu zachytí sítko a nahoře zůstane čistý kávový nálev. Pak přijde chvíle na přelití z kafetiéru do jiné nádoby nebo rovnou do šálků, káva se tak už dál nebude louhovat a můžete ji podávat.

Mezistupeň mezi hrubším a střední mletím se hodí pro použití filtrů. Hrubší struktura kávy umožní rychlejší průtok a louhování, příliš jemná káva by filtr, ať už kovový nebo papírový, ucpala a prošla by jím přeextrahovaná káva s hořkým akcentem. Hodně hrubá káva by zase nestihla uvolnit dostatek chuti.


STŘEDNÍ HRUBOST

Káva pro přípravu espressa v moka konvičce by měla být namleta na střední stupeň, jemněji než do french pressu. Připomíná strukturu hrubé mouky. Příliš jemná káva by mohla naopak ucpat síto v zásobníku na kávu.

Moka konvička pomůže připravit lahodnou, plnou, intenzivní chuť domácího espressa. Skládá se ze spodní nádobky na vodu, zásobníku na kávu a samostatné konvičky. 

Postup přípravy kávy:

Nejprve naplňte nádobku vodou, množství by se nemělo dotýkat zásobníku s kávou a nádoba by měla být plněna zhruba po bezpečnostní ventil, který je z vnější strany. Vložte zásobník s kávou do nádobky, uzavřete horní částí a pak celou konvičku postavte na sporák. Vroucí voda vytvoří uvnitř podtlak, tzv. vzlíná do vrchní části přes kávu a trnem uprostřed vytéká do horní části, odkud ji jednoduše nalijete do šálků.

Náš tip: konvičky se vyrábějí z nerezu i hliníku, proto se doporučuje projet cyklus vaření kávy alespoň 3x, abyste se zbavili typické kovové chuti. A tady vyznavači absolutní čistoty přestávají číst. Je doporučeno příliš nádobu neumývat, uvnitř vznikne kávová patina, saponát by zbytečně další várku kazil.


JEMNÉ MLETÍ KÁVY

Jemnější struktura mletých zrnek je určena do pákových přístrojů, které najdete v kdejaké domácnosti i na pracovišti. Velmi jemné mletí (připomínající moučkový cukr) vyžaduje příprava kávy v turecké džezvě, kovové nádobě s dlouhou rukojetí a výlevkou. Káva z džezvy ani v nejmenším nepřipomíná „českého turka“, kde plavající lógr můžete cedit mezi zuby. I ti, kteří tomuto nápoji holdují, pak musí dát za pravdu, že káva z džezvy je vyšší level. Navíc se káva nespařuje vařící vodou a nevyplaví se z lógru nežádoucí látky, hořkost až kyselost.

Jedná se o jednoduchý princip prohřátí kávy s vodou těsně pod bodem varu, ideální poměr je 7 gramů kávy na 100 ml studené vody. Po zahřátí na sporáku se objeví pěna, v tu chvíli je třeba džezvu odstavit a lehce ji sklepnout. Toto opakujte ještě 2x a můžete opatrně nalévat do předehřátých šálků. Lógr zůstane zčásti na dně a zbytek by se měl zachytit na límci nebo v ústí nálevky.

A pokud vyhledáváte pouze 100% arabiku, ani to není pravidlem vyšší kvality výsledné kávy. Směs arabiky a robusty totiž zajistí lepší pěnu než jednodruhová arabika.

Tyto rady jsou samozřejmě orientační, každý kávomil si připravuje kávu podle svých vlastních představ a požadavků, proto se zavedenými pravidly nemusí všichni striktně řídit. Řiďte se především vlastní chutí či zkušeností a zkuste mechanické mlýnky na mletí a další pomocníky pro přípravu kávy.

Užijte si lahodnou kávu, která správnou přípravou rozvine svou chuť a z obyčejného usrkávání vytvoří kouzelný okamžik, který si vychutnáte.

OxyShop icon Používáme oXyShop