Tento e-shop nemusí ve vašem prohlížeči fungovat správně! Doporučujeme použít některý z novějších prohlížečů. Více informací

5 TIPŮ NA VELIKONOČNÍHO BERÁNKA


Vůně sladkého nadýchaného beránka, právě vytaženého z trouby, je tím pravým okamžikem, kdy si uvědomíme, že Velikonoce právě začaly. Třený nebo piškotový beránek provoní celou domácnost a bude krásnou ozdobou na slavnostním stole. Teda pokud vydrží v celku a vaši blízcí se do něho hned nepustí.

My přinášíme i další varianty, které v šikovné keramické formě můžete péct. Sladké a slané dobroty ocení všichni, tak se nechte inspirovat a pochutnejte si.

5 tipů na nejlepšího velikonočního beránka:


1/ BERÁNEK S VŮNÍ RUMU

Obyčejných piškotových beránků bylo už dost. Vytuněný beránek s hrozinkami máčenými v rumu je tu! Ocení ho hlavně pánové, kteří mají v oblibě rumovou příchuť. Ne žádné náhražky, ale chuť poctivého tuzemáčka. Recept na rumového beránka >>

Orion tip: Aby ořechy, kandované ovoce nebo kousky čokolády neklesly dolů, promíchejte je s polohrubou moukou. Zachytí se rovnoměrně v těstě a zůstanou na svém místě, pěkně rozprostřené.


2/ VLÁČNÝ ŠLEHAČKOVÝ BERÁNEK – HRNKOVÝ RECEPT

Kdo má raději světlounké těsto bez ořechů a čokolády, ocení jednoduchý recept na vláčného beránka, kde hlavní roli hraje šlehačka. K odpolední nedělní kávě je tou správnou tečkou a věřte, že na velikonoční pondělí nezbyde ani drobeček. Skvěle vypadá, když se naaranžuje s mašlí na dortový stojan nebo stylový tác z mangového dřeva. Hrníčkový recept na beránka >> 


3/ NÁDIVKA S KOPŘIVAMI K JARNÍMU KUŘÁTKU

Jak schovat trochu zelených bylinek, např. mladých kopřiv, aby je vaše drahé polovičky snědly? Přece do nádivky k pečenému jarnímu kuřátku. Tzv. „hlavička“ je směsí namočených rohlíků se smetanou nebo mlékem, žloutky a spařenými lístky kopřiv, která se po dochucení pozvedne sněhem z bílků. Oživit tenhle klasický jarní recept tím, že bude pečená ve formě na beránka místo pekáče, je jednoduché a efektní. Zkuste to. Více tipů k použití kopřiv v kuchyni najdete v našem článku Kopřivobraní >>


4/ VELIKONOČNÍ ASPIK

Aspik nemusí být jen v míse nebo srnčím hřbetu. Zkuste ho připravit do formy na beránka, vykrajovačkami vykrájet jarní tvary ze šunky nebo sýra.

Vykrajovat a vrstvit mohou i malí pomocníci, kteří budou mít bezvadnou zábavu a přiloží tak ruku k dílu.


5/ SEKANÁ S MEDVĚDÍM ČESNEKEM A VEJCI

Povelikonoční maraton vajíčkových pomazánek můžete doplnit přípravou sekané s celými vařenými vejci, které vám zbyly nebo je kluci přinesou z koledy. Směs mletého masa oživte nasekaným čerstvým medvědím česnekem, který v jarním období roste. Udělá tam zajímavou mozaiku a přidá svou specifickou chuť. Polovinu směsi natlačte do formy na beránka, doprostřed těla vložte oloupaná vajíčka, přidejte zbytek mletého masa a pečte alespoň hodinu. Aby byla sekaná vláčná, doporučujeme přidat do trouby i kastrůlek s vodou.


Orion tip:

Vajíčka k přípravě kraslic nechte alespoň ½ hodiny při pokojové teplotě, studená z lednice by snadno při vaření popraskala. A nevařte je více než 8 minut, aby se žloutek po obvodu nezabarvil dozelena, pak to nevypadá hezky. Pak se můžete pustit do malování a polepování samolepkami. Uložte je do misky a doplňte velikonočními ubrousky.

OxyShop icon Používáme oXyShop