- 1 husa
- 2 velká jablka
- 2 velké pomeranče
- 2-3 pl brusinkového kompotu
- sůl
- pepř
- kmín drcený
- 150 ml vody
- voda na podlévání
Husu umyjeme, z venku i uvnitř osolíme a opepříme čerstvě namletým kořením, posypeme trochou drceného kmínu. Oloupeme si jablka, která zbavíme jadřinců a nakrájíme na měsíčky. Na stejné díly nakrájíme oloupaný pomeranč. Vše vložíme do husy. Jeden pomeranč oloupeme, rozdělíme na dílky a vložíme do husy. Husu dáme do
pekáče, podlijeme vodou a pečeme pod poklicí cca 4-5 hodin (podle velikosti), na 180°C, do měkka. Není nutné na pečení spěchat.
Druhý pomeranč umyjeme, ostrouháme z poloviny kůru a tu dáme do kastrolku.
Pomeranč potom oloupeme, rozdělíme na dílky, každý dílek oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Takto nachystaný pomeranč přidáme ke kůře, společně s 2pl brusinkového kompotu a 150ml vody přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme 15-20 minut.
Husu podáváme s vařeným bramborem, či bramborovým knedlíkem přelité pomerančovou omáčkou, jako oblohu použijeme upečená jablka a pomeranč.
Dobrou chuť!