Hovězí vývar patří mezi oblíbené klasiky české kuchyně. Není však vývar jako vývar. Silný výtažek získaný varem nejlépe hovězího masa, hovězích kostí a zeleniny má uplatnění nejen jako základ do omáček, polévek, ale slouží jako samotná polévka. Vývar patří všude tam, kde si nyní vypomáháme kostkou masoxu.
Vždyť polévka je přeci grunt a o vývaru to platí dvojnásob!Potřebujeme:- přední hovězí maso
- hovězí kosti
- kořenová zelenina: ½ celeru, 1 menší kořenová petržel , 3 mrkve, 1 cibule
- pepř celý, nové koření, bobkový list
- na dochucení: sůl, pepř, čerstvou nebo mraženou petržel, jarní cibulku
- nejlépe domácí nudle
- můžeme polévku obohatit játrovými knedlíčky
Hovězí maso a kosti opláchneme studenou vodou. Kosti vložíme do kastrolu a dáme do trouby, aby se nám maso zatáhlo. Zapneme na nejvyšší stupeň. Asi po 15 minutách začnou kosti vonět, vyndáme je, zalijeme trochou vody – jen aby se rozpustil případný výpek a přendáme do tlakového
hrnce Genius. Přidáme na menší kousky pokrájené maso, 10 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 6 bobkových listů, lžičku soli a neoloupanou cibuli. Doplníme studenou vodou na tři litry. Tlakový hrnec zavřeme a vaříme asi hodinu. Poté tlakový hrnec otevřeme, zkontrolujeme stav masa. Maso by nemělo být úplně měkké. V této fázi přidáme kořenovou zeleninu- mrkve, kořenovou petržel, celer. Dále vaříme v tlakovém hrnci přibližně 20 minut.
Po dovaření vývar scedíme, obereme maso, nakrájíme ho na malé kousky, stejně tak nakrájíme mrkev. Vše vložíme zpět do vývaru. Do polévky nasypeme
domácí nudle a přivedeme ji zpět do varu. Vaříme tak dlouho, dokud nám nudle nezměknou.
Polévku dle potřeby dochutíme pepřem a solí. Do hovězího vývaru nedáváme žádné průmyslové dochucovací prostředky. Plnou chuť mu dávají použité suroviny. Dozdobíme petrželkou, jarní cibulkou, libečkem,.. co máme při ruce a rádi.
Dobrou chuť!