VÍNO A SÝRY PATŘÍ K SOBĚ

Oslava narozenin, posezení s přáteli nebo trochu romantiky s partnerem? Nejen v těchto případech můžete slavit stylově, s láhví nachlazeného sektu, vína a dobrých sýrů. Tahle kombinace je osvědčená. Proto přicházíme s novinkami, které udělají z obyčejného letního podvečera nebo zahradní párty luxusní událost.
NOVINKY:
- Víno, sekt i limonáda si udrží svou teplotu v dvouplášťové chladicí nerezové nádobě. Chladič na víno zaujme hlavně svým atypickým vnějším povrchem a dodá oslavě punc luxusu.
- Skleničky na víno nebo na sekt si hosté už nepopletou. Díky malým barevným rozlišovačům, které lze nasadit na nožku skleničky nebo její horní okraj.
- Na terasu nebo na jídelní stůl můžete využít nové prostírání z listů mořské trávy. Tlumí náraz pokládaných talířů a přináší styl a kousek přírody i do běžného stolování. Navíc se hodí i jako podložka pod dochucovací soupravu při grilování nebo pod vázu, květináče s bylinkami.
- Dřevěné prkénko, které uvnitř ukrývá sadu kráječů na sýr, využijete k servírování delikates. Víno a sýr jsou nerozluční kamarádi, k lehkým vínům se hodí spíše méně tučné, čerstvé, polotvrdé sýry, u těžkých, aromatických druhů by měly být podávány výrazné sýry s modrou nebo bílou plísní. Sýry zrající nebo výrazné ovčí a kozí sýry by lehká vína zcela přehlušily, takže sáhněte po těžších vínech nebo rovnou k chlazenému pivečku.
Tady je několik tipů, jaký sýr lze ke konkrétnímu vínu podávat:
- lehké bílé víno (typu Müller Thurgau, Rulandské bílé, Veltlínské…) + měkké, polotvrdé tvrdé sýry (mozzarella, eidam, čedar, gouda, parmezán…)
- sladká, aromatická bílá vína (např. Tramín, Rýnský ryzlink nebo Tokaj) + sýry s modrou, bílou plísní nebo s mytou kůrou (niva, gorgonzola, roquefort, romadúr…)
růžové víno a lehčí červené víno (typu Rulandské modré, Svatovavřinec, Merlot…) + polotvrdé a tvrdé sýry (gouda, eidam, jadel, parenica, oštiepok…)
- těžší červené víno (např. Dornfelder, Syrah, Cabernet Savignon) + vyzrálé tvrdé sýry, sýry s modrou nebo bílou plísní, ovčí a kozí sýry (parmezán, romadúr, niva, gorgonzola, roquefort, brie, pecorino…)
- šumivá vína + sýry s modrou plísní, sýrové fondue, grilovaný sýr