
ŠVESTKOVÁ POVIDLA

Temně fialový poklad v podobě zralých švestek se žlutou, šťavnatou dužinou by byl hřích nezpracovat. A kromě švestkových koláčů, knedlíků nebo omáčky jsou perfektní surovinou na výrobu domácích povidel. Babičky a prababičky je pekly v kamnech a byly skvělým zdrojem energie a zpestřením jednoduché kuchyně hlavně v zimním období.
Tak proč si neudělat výborná domácí povidla také.
Suroviny
- 2 kg zralých, klidně trochu přezrálých švestek
- 4 celé skořice
- 2 badyány
- 400 g krystalového cukru
- 2 lžíce octa
- 1 lžička kyseliny citronové
Postup:
Zralé švestky, které nejeví známky hniloby, umyjte a odpeckujte, promíchejte je s octem, polovinou cukru (pokud jsou hodně sladké, cukr není třeba), přidejte skořici a badyán. Jestliže jsou kyselé, přidejte více cukru. Pekáč vyložte pečicím papírem, který zespodu navlhčíte, aby pěkně držel a přesahoval přes boky a nasypejte švestky a koření. Papír zajistí, že se směs nebude připékat a ulehčí umývání pekáče.
Pekáč vložte do předehřáté trouby na 230 °C a pečte do změknutí asi 25 minut. Nemíchejte, samy pustí šťávu a začnou karamelizovat! Pak je posypejte zbytkem cukru, nechte ho na povrchu a nemíchejte. Pečte dalších 40 minut. Konzistenci povidel stačí vyzkoušet kápnutím na studený talířek, podle toho zjistíte, zda jsou tak akorát, aby netekla, ale aby se dala mazat na chleba. Kdo má horkovzdušnou troubu je ve výhodě, povidla nebudou tak řídká.
Po upečení je můžete po vyjmutí koření rozmixovat ponorným mixérem do hladka, propasírovat, kdo preferuje jemnou strukturu, stačí nechat tak jak jsou nebo rozmixovat jen zlehka. Nakonec do povidel vmíchejte kyselinu citronovou, která zajistí jejich konzervaci. Plňte do sterilizovaných sklenic a zavařte běžným způsobem. Ideální je spotřebovat ji do 1 roku, ale uvidíte, že vám v buchtách, koláčích nebo kynutých knedlících bude mizet pod rukama a nevydrží ve spíži dlouho.
A babiččin tip? Skleničky vypláchněte před naplněním rumem, nejenže se vydezinfikují, ale povidla natáhnou jemnou vůni a budou ještě lepší.
Další zajímavé recepty zde.



