STOP JARNÍ ÚNAVĚ

Jde na vás jarní únava? Přichází čas na pořádný detox, poradíme, jak snadno nastartovat tělo i mysl. Energii a elán vám dá nejen pozitivní myšlení, pohyb na čerstvém vzduchu a dostatek spánku. I potraviny a jídlo, které dodají tělu chybějící živiny tzv. nakopnou celý organismus. Základem je také dostatečný pitný režim, který zajistí potřebnou hydrataci.
Naše zdravá trojka, která vás nastartuje:
1/ KVAŠENÁ ZELENINA – PICKLES
Kvašená zelenina je jak známo explozí vitamínu C, minerálů, enzymů a probiotik. Podporuje zdravé fungování naší imunity, můžete si ji jednoduše připravit doma a navíc je levná. Fermentace je starý, mimořádně zdravý způsob uchování potravin bez sterilizace a přidaných látek. Je lépe stravitelná než čerstvá zelenina, působí detoxikačně a čistí tlusté střevo.
Tak si pickles zkuste vyrobit, není to žádná věda! Fermentujte třeba zelí, kapustu, mrkev, ředkvičky, cibuli, kedlubny, okurky i papriku. Zajímavé tipy a vychytávky najdete v našem článku na domácí výrobu pickles >>
2/ NAKLÍČENÁ SEMÍNKA, LUŠTĚNINY A BYLINKY
Klíčky jsou nejen zdrojem enzymů a vitamínů, ale i zajímavým zpestřením připravovaných jídel, salátů a pomazánek. Nebojte se, zvládne to i začátečník, stačí k tomu semínka řeřichy, rukoly, ředkve či brokolice, z luštěnin dobře klíčí čočka, hrách, mungo nebo cizrna. Miska na klíčení má vložené jemné sítko, takže semínka neleží ve vodě, kde by začaly hnít a lze je dobře propláchnout. Přívod vzduchu zajišťuje větrací otvor ve víčku, aniž by semínka vysychala, potřebují totiž správnou vlhkost.
Obecně klíčení trvá 4-6 dní, podle velikosti semen.
3/ DOMÁCÍ TVAROH NEBO SÝR
A na hlad jsou nejlepší bílkoviny. Takový poctivý domácí chléb, připravený podle našeho návodu a s láskou kynutý v našich ošatkách, je dobrým zdrojem sacharidů. A pokud bude namazaný pořádnou vrstvou domácího tvarohu, vyvolá pocit plnosti a nasycení. Kombinace s klíčky nebo miskou fermentované zeleniny se přímo nabízí.
Výroba tvarohu je opravdu jednoduchá, u nás najdete šikovnou nádobu s vloženým sítkem k odkapání syrovátky, která pomůže s domácí výrobou jemného tvarohu nebo smetanového sýra. Nádobu na výrobu sýra s příslušenstvím, včetně návodu s recepty najdete zde >>
A kdo neholduje fermentované zelenině nebo klíčkům, může vyběhnout do zahrady nebo si natrhat na procházce mladé výhonky kopřiv, pampelišky či květy sedmikrásek. Později přijde na řadu medvědí česnek, ze kterého lze připravit polévku, dochutit masové směsi nebo připravit pesto a bylinkové máslo.




