Noc z 30. dubna na 1. května, zvaná Filipojakubská noc, je magickým okamžikem, kdy se mnohým dříve narozeným vybaví velký táborák, hořící figurína, opékání špekáčků a bujaré veselí plné dobrého jídla a pití. Jedná se o keltský svátek, oslavující život, naději na ochranu hospodářství. Oheň odežene vše špatné.
Užijte si tento zvyk a pozvěte přátele a rodinu na pořádnou grilovačku. My přicházíme se zajímavým receptem, s nímž vám pomohou některé vychytávky z našeho sortimentu.
ČARODĚJNÉ PALAČINKY
Budeme potřebovat nepřilnavou pánev, obracečku a hlavně plastovou láhev, kterou běžně používáme na kečup nebo různé dresingy.
Suroviny
- 200 g hladké mouky
- 300 ml mléka
- 5 vajec
- 1 lžička soli
- olej na potření pánve
- smetanový dip
- zelenina
- špekáčky
Postup
V míse smícháme mouku, mléko, vajíčka a sůl tak, až nám vznikne těsto. Jeho konzistence by měla být hustší, než je palačinkové těsto. Pokud nemáme mísu s výlevkou, do plastové dávkovací láhve nalijeme pomocí nálevky těsto, lahvičku uzavřeme a můžeme začít. Na pánev nakapeme trochu oleje, případně ji stačí nastříkat olejem ve spreji, který je šikovným pomocníkem.
Pak uzávěr lahvičky sundáme, lehce láhev stiskneme a kreslíme pavučinu. Od základního kříže až po spirálově zatočený výplet.
Pomocí obracečky ihned otáčíme a opečeme i z druhé strany. Je to opravdu rychlovka.
K palačinkám/pavučinkám se hodí smetanové dipy s česnekem a bylinkami, zeleninový salát nebo špekáček. Ten stačí rozříznout na polovinu. Každou polovinu nakrojte tak, aby po upečení vzniklo 8 nožiček, jako u pavoučka. Napíchněte jej na vidlici a pěkně opečte nad ohněm. A čarodějnická noc plná kouzel a netradičního občerstvení může začít.